Co a kde děláme:

Jsme menší rodinná pražírna výběrové kávy. Fungujeme v Litoměřicích už pátým rokem. Pravidelně se účastníme Prague coffee festivalu a soutěže Barista roku, kde směle poměřujeme síly s těmi nejlepšími pražírnami u nás, jsme členy Spolku výběrové kávy. Naši kávu je možné ochutnat v 18 kavárnách po celé republice.

 

Jak jsme se k tomu dostali:

Zoban má své kořeny ve sklepě našeho domu, kde jsem už dva roky před vznikem pražírny pražil kávu na malé 300g pražičce z garážové výroby pana Li z Taiwanu. Vše začalo jako koníček, který po dvou letech narazil na své limity - věděl jsem, že jde pražit lepší kávu a že hlavní překážkou je moje neschopnost dostat se ke kvalitní surovině, která v té době nebyla k dostání po kilech, ale pouze po 60ti kilových pytlích. To byl jeden z hlavních důvodů, proč jsme se s manželkou rozhodli zkusit pražit komerčně - s roztomile nízkým rozpočtem a nulovými zkušenostmi z podnikání, zato s velkým odhodláním dělat věci kvalitně a eticky.

 

Čím jsou moje výrobky zajímavé:

Naše produkce stojí na 3 pilířích - čerstvost, transparentnost a preciznost.

Čerstvost je pro nás důležitá, jak na úrovni zelené kávy (je naší prioritou se ke každé kávě dostat co nejdříve od sklizně a spotřebovat ji co nejdříve), tak na úrovni pražené kávy (pražíme převážně na objednávku, kávu cíleně neskladujeme).

Kávu (jednodruhové arabiky) nakupujeme zásadně z plně dohledatelných zdrojů ve spolupráci se stálými partnery. Naše kávy a farmáře známe a víme, kolik práce a starostí do kávy vkládají. Zároveň nám záleží na tom, aby káva byla nejen pěstována šetrně, ale kávový "byznys" rozvíjel i kvalitu života v daných oblastech.

Pražení nesvěřujeme automatu, každou várku pečlivě sledujeme pomocí moderních monitorovacích technologií a máme nastavené velmi přísné limity pro kontrolu kvality. Pražíme tak, abychom co nejvíce respektovali a vyzdvihli přirozené chuti každé jednotlivé sklizně.

 

Naše další sny:

Do budoucna se plánujeme více přiblížit samotné produkci zelené kávy v zemích původu, navazovat stálejší a pevnější vazby s osvědčenými farmáři a zpracovatelskými stanicemi a časem začít investovat do fyzických zdrojů produkce a zpracování v zemích původu. Velkým snem je vlastní malá farma, či zpracovatelská stanice.