Machač – řeznictví a uzenářství

Můj otec, pan Stanislav Macháč, měl po celý život starobylé řeznické řemeslo za svého milovaného koníčka. Postupně se stal oblíbeným a vyhledávaným řezníkem, který nesměl chybět na žádné domácí zabíjačce v Mořkově a okolí. Před 30 lety se rozhodl své vlastní bohaté zkušenosti zúročit, a z koníčka udělat plnohodnotné povolání. V roce 1992 založil rodinnou firmu Machač, zaměřenou na řeznicko-uzenářskou výrobu z masa z vlastní porážky.
Počátky podnikání byly skromné a podmínky připomínaly spíše větší rodinnou zabíjačku – prasata se pařila v trocích, veškeré výrobky se vyráběly podle původních receptur a uzení probíhalo v klasických udírnách vysušeným dubovým dřevem. Technologii výroby i náš provoz jsme v průběhu let značně zmodernizovali a výrobu rozšířili, stále však úspěšně vyrábíme masné výrobky z masa z vlastní porážky v duchu staletých tradic. Nadále budeme šířit odkaz mistrů řeznického řemesla a produkovat masné výrobky té nejvyšší kvality.
Cílevědomě budujeme značku regionálního výrobce kvalitních masných produktů. O tom, že se nám to daří, svědčí získání prestižního ocenění Regionální potravina pro naše výrobky Tatínkova šunka (2018), Uzený bůček speciál (2019) a Škvarky v sádle (2021), dále získání značky BESKYDY originální produkt v roce 2021 pro trvanlivé produkty z našeho Skleničkového programu – výrobky řady Speciální edice Tatínkova a řady Valašská zabíjačka.
Provozujeme síť 8 kamenných prodejen Machač – řeznictví a uzenářství v okruhu do 30 km od sídla firmy, kde prodáváme všechny naše řeznicko-uzenářské výrobky. V loňském roce jsme také zahájili provoz e-shopu Poctivá potravina s trvanlivými potravinami, kde kromě našich masových specialit prodáváme také zajímavé a kvalitní potraviny od regionálních výrobců z celé naší vlasti, kteří sdílejí podobnou filozofii a své výrobky tvoří poctivě a se srdcem na dlani.
Naše trvanlivé masné výrobky vycházejí z místních tradic výroby a uchovávání masa a masných výrobků. Výrobky mají vysoký obsah masa, skvělou chuť i vůni, jsou prosty jakýchkoliv chemických přísad, konzervantů, náhražek a zahušťovadel – obsahují výhradně kvalitní základní suroviny. Výrobky ve sklenicích konzervujeme pouze sterilizací za vysoké teploty v autoklávu, tím je zaručena minimální trvanlivost 1 rok a možnost skladování při pokojové teplotě. Při výrobě používáme maso z vlastní porážky, z dobytka od chovatelů z našeho okolí v podhůří Beskyd. Tímto jsou zaručeny místní původ, vysoká kvalita a maximální čerstvost masa. Tvar skleniček a grafické zpracování etiket dávají výrobku moderní a elegantní vzhled a rozšiřují možnosti jeho použití také jako drobný, přitom důstojný jedlý dárek.
Neustále pracujeme na rozšíření sortimentu a vývoji nových receptur. Zaměřujeme se na tvorbu nových výrobků ze Skleničkového programu, také pracujeme na rozšíření sortimentu výrobků řady SOUS-VIDE.
Záleží nám na tom, aby lidé jedli zdravě a kvalitně. Provozujeme e-shop Poctivá potravina (www.poctivapotravina.cz) s trvanlivými potravinami, vyrobenými čistě, poctivě a bez chemie. Zde lze zakoupit jednak všechny naše trvanlivé masné výrobky ze Skleničkového programu, včetně různých sad těchto výrobků (např. Dárková sada Tatínkova edice a Dárková sada Valašská zabíjačka), ale také široký sortiment zeleninových, ovocných, bylinných, těstovinových a dalších specialit od regionálních výrobců z celé České republiky.
Galerie





