Vše začalo před více než deseti lety, kdy jsme s manželem chtěli opustit město a najít si místo na samotě se svým kouskem historie. Volba padla na bývalý zámeček Struhaře, jehož kořeny sahají až do 14. století. Lhala bych, když bych řekla, že to byla láska pro oba na první pohled. Nechala jsem se přemluvit a dnes jsem za to ráda... 

Místo, které v minulosti bylo dokonce samostatnou vesnicí, nasměrovala druhá polovina 20. století k téměř úplné devastaci. 

Všechny stavby struhařské usedlosti jsme v prvních několika letech zachránili od zřícení a v rámci svých možností je pomalu rekonstruujeme. Původní plány byly velkolepé - hotýlek, restaurace, sportovní vyžití... 

Ale tak, jak ubývaly síly a přibývaly děti, jsme zjistili, že je to především místo, kde žijeme! O které s láskou pečujeme, baví nás to a naplňuje. A odtud vedlo už jen pár krkolomných krůčků k zemědělství. 

Postupně se snažíme zašlou krásu Struhaře oprašovat. Z tohoto původního záměru se nic nezměnilo. Děláme to ale hlavně v souladu s přírodou, děláme to tak, aby nám to dávalo smysl a jsme rádi za cokoliv, čím nám to tohle fantastické místo může vrátit zpět. 

Sušené ovoce z vlastních ovocných sadů - to jsou ručně česaná a s láskou sušená jablka, hrušky, švestky a nově i špendlíky.

Jde o produkt ekologického zemědělství, který od začátku do konce vzniká na naší farmě. Struhařské křížaly jsou pochoutka nakombinovaná ze všech ovocných druhů - jablíčko jako domácí zdravé mlsání, hruška se sladce rozplyne na jazyku a sušená švestka vás jednoduše "povozí na obláčku". Od letošní sezony nově přidáváme i sušené bio mirabelky, které jsou překvapivou náloží vitamínů. 

Struhařské křížaly jsou pro nás něco, čím se nám stoleté sady, o které mnoho let pečujeme, mohou odvděčit. Je to ale také výrobek, kterým se my můžeme odvděčit a poděkovat našim stromům...

Je to hrozná dřina, ale konečně máme v ruce něco, co jsme vytvořili a budeme rádi, když sami ochutnáte, jak dobře jsme to udělali.