Dana Mlenská – Čokoládová laboratoř

Co a kde dělám:

Vyrábím ručně pralinky francouzského typu, tzv. čokoládové lanýže. Dle vlastních receptur.

Jak jsem se k tomu dostala:

Čokolab oslavil v roce 2021 páté narozeniny, tak byla příležitost zavzpomínat, jak to vlastně všechno začalo. Na začátku všeho byla omamná vůně čokolády…. 

Byla jsem se svými syny na dovolené v Tatrách, psal se rok 2009. Při procházce jsme objevili malou čokolaterii. Když jsme vstoupili dovnitř, úplně nás ohromila ta nádherná vůně, která se linula všude kolem. Poprvé jsem ochutnala skutečnou, horkou čokoládu, kterou tam podávali jako dezert, ne jako nápoj. Tohle byl zlomový okamžik! Jako první to vyslovil můj starší syn: „Mami, tohle musíš otevřít u nás!“

Pak následovala dlouhá a trnitá cesta k otevření úspěšného projektu Čokolaterie  v Třebenicích (2013), která stále funguje, jen pod jiným vedením. A následně otevření Čokoládové laboratoře v Litoměřicích (2016), kde se věnuji už jen výrobě a prodeji bonbonů.

Za těch 5 let jsem si vytvořila zhruba 35 druhů receptur. Nemám v tom žádný systém. Bonbony vyrábím intuitivně, na základě momentální inspirace. Stačí, že někde něco ochutnám, nebo mi zákazníci vnuknou nějaký nápad… Bonbony vyrábím jen ručně, každý mi projde pětkrát rukama, než se dostane k zákazníkovi.

Můj táta mi vždycky říkal „když něco děláš, tak to dělej pořádně, nebo se na to vykašli“, a tak to dělám, jak nejlíp umím. I proto si velmi vážím certifikátu „Regionální značka“, který symbolizuje péči, kterou každému lanýži věnuji.

Čím jsou moje výrobky zajímavé:

... jsou jiné, než ostatní 

Co plánuji:

Vlastně pořád nové příchutě, nové obaly a nové sezónní kolekce.